Børnekonferencen

Børns Hjerner

Påvirkninger i barndommen er afgørende for, hvordan vi bliver som voksne. Årsagen findes i konstruktionstegningen til en menneskehjerne.

Et af verdens mange mirakler er udviklingen af en menneskehjerne. Det er et meget kompliceret stykke arbejde. Under svangerskabets 40 uger dannes der 3.000 nye nerveceller hver eneste sekund. Det bliver til rigtigt mange hjerneceller og hver af disse nerveceller skal efterfølgende transporteres til det sted, hvor de skal virke og her skal de forbindes med andre nerveceller på en meget præcis måde. Denne proces er et af verdens mest komplicerede konstruktionsarbejder overhovedet og den skal udføres for hvert eneste menneske på denne Jord.

Vi træder ind i livet med en hjerne der kan meget lidt, der er så meget vi skal lære mens vi er børn. Vi skal lære at styre vores krop, vi skal lære at blive en del af den virkelige verden, vi skal lære at tale, vi skal lære vores følelser at kende og frem for alt (og som det allermest vanskelige) så skal vi lære at fungere i fællesskaber. Livets skole er meget omfattende. Og så når vi er blevet omkring10 år og det hele begynder at falde på plads så tager hjernen sit næste tigerspring frem. Pandelapperne udvikler sig og vi begynder at se verden på en helt ny og langt mere indviklet måde. Det bliver ungdomstid og vi skal lære at forstå os selv, verden og vores følelser på en langt mere abstrakt måde. Det er ikke altid nemt og angst og panik kan melde sig.

I dette foredrag fortæller Peter Lund Madsen om barnehjernens udvikling fra det rene skære ingenting til fuldt udviklet voksenhjerne. Det er en langvarig proces, den er indviklet og til tider pinefuld, men slutresultatet er noget af det smukkeste naturen nogensinde har frembragt.

Oplægget giver blandt andet viden om:

  •  Hvordan og hvorhenne konstrueres en menneskehjerne?
  •  Hvorfor er påvirkninger i barndommen så vigtige for, hvordan vi bliver
    som voksne?
  • Hvordan kan vi hjælpe børn med at håndtere alt det der sker, når deres
    hjerner udvikler sig?

Peter Lund Madsen

Peter Lund Madsen er læge, psykiater og tidligere hjerneforsker. Har formidlet viden om hjernen på TV, i radio, via foredrag og teaterforestillinger. Har arbejdet som pædagogmedhjælper på Trongårdskolens fritidshjem i Lyngby i godt 2 år. Peter Lund Madsen er forfatter til flere bøger, blandt andre Frihedens Pris – En kort historie om menneskehjernen (2018) og Når Børn og Unge Får Angst (2021).