Børnekonferencen

Tænd for forbindelsen – forstå tilnytningens kunst

Limen i alle relationer er forbindelsen mellem mennesker. Og forbindelsen mellem mennesker er dybt afhængig af forbindelsen mellem det enkelte menneske og så dennes krop, tanker, følelser og intuition.

Graden og styrken af den smukke indre forbindelse hænger meget sammen med tilknytningen mellem forældre og barn i den tidlige barndom, for det er her tilknytningsmønstrene grundlægges. Det er blandt andet derfor de tidlige år, og relationerne til de primære omsorgspersoner, er så vigtige. Dog er det heldigvis aldrig for sent og løbet er aldrig kørt, hvis det gik lidt skævt i barndommen (historien kan dog desværre være en anden, hvis det gik meget galt). Der er heldigvis mange måder hvorpå, vi både kan sikre såvel som genetablere forbindelsen til os selv, og dermed til andre, og mange af de mest effektive måder, går via det vi gør mest for at undgå, nemlig mørket.

Det er, når vi tør at være med de mest overvældende og smertefulde følelser, at vi finder vejene tilbage til nærværet og trygheden i vores relationer. For det er de overvældende følelser, dem der presser os ud i kamp og flugt eller nedlukning, der skaber kulden, frygten og vreden og som overskygger evnen til at være nærværende med os selv og andre. Det er de tilstande, der får os til at lukke vores hjerter.

Så noget af det vigtigste, vi kan lære os selv og vores børn, er at håndtere vores forsvarsmekanismer og de intense tilstande, som de vækker i os, så vi sammen og individuelt kan finde tilbage til trygheden i relationen og trygheden i os selv.

På foredraget forklarer Mette Carendi hvorfor tilknytning skal anskues som det menneskelige tryghedsoperativsystem og hun beskriver de menneskelige forsvarsmekanismer, der dukker frem fra dybet, når et menneske (stort som småt) føler sig truet på tilknytningen i relationer. Her kommer Mette med konkrete bud på hvordan, vi bedst håndterer forsvarene, både i os selv, såvel som når de aktiveres i vores medmennesker, så vi alle kan komme tilbage til en tilstand af indre tryghed.

Mette Carendi

Mette Carendi hjælper store og små igennem transformationer. Hun er cand. mag i psykologi med speciale i følelser og tilknytning og er måske mest kendt i offentligheden for bogen Tænd for forbindelsen.

Mette Carendis kernekompetencer er arbejdet med følelserne og hun hjælpe forældre og fagfolk med at undersøge og forstå følelser. Det indebærer bl.a. at forstå, hvordan følelser fungerer, hvor tidligt de lagres, hvilke subtile overbevisninger de bringer med sig. Og måske vigtigst af alt, hvordan vi kan ændre destruktive følelses-og adfærdsmønstre hos os selv os og hos de børn, der er afhængige af vores hjælp.

Hun har arbejdet med følelser og følelsesmæssig tilknytning det meste af sit liv, hvor hun i de første mange år arbejdede med at forstå og tage sig af egne indre smertefulde følelsestilstande, der primært havde rod i en hård start i livet. De sidste 10 år har Mette Carendi arbejdet med følelser og tilknytning i en teoretisk og professionel kontekst i sin virksomhed Human Emotions.

Mette Carendi Blev i 2012 certificeret Aware Parenting rådgiver via The Aware Parenting Institute i Californien, læste i 2008 et semester på CIIS i San Francisco med fokus på East-West psychology og consciousness studie og blev i 2006 certificeret som facilitator i meditation og transpersonlig psykologi.

Du kan læse mere om Mette og hendes arbejde på www.mettecarendi.com