Børnekonferencen

Hvordan bliver vi bedre til at tale med børn og unge i sorg?

Et oplæg om sorgens oplevelser, forstået gennem de enestående øjeblikke 

“Tiden læger alle sår” eller “du skal nok komme over det”.
Mange voksne føler trang til at trøste, når de sidder overfor et sorgramt barn eller ungt menneske, der er ked af det. Men trøst er en kortsigtet hjælp, som egentlig ikke er det, barnet har allermest brug for.

Når mor eller far dør vil der resten af livet være øjeblikke, der minder om tabet. Øjeblikke, hvor den, barnet har mistet, virkelig mangler: Når man skal konfirmeres, giftes eller får sit første barn.

Selv helt små børn har gavn af at udvikle et sprog for deres sorg, og opbygge et narrativ, om den, de har mistet. Det ruster dem til et liv, hvor sorgen er med, uden at overskygge alt.

Hvordan hjælper vi børnene til det? Hvordan skaber vi de rette rammer for samtaler, fremfor tavshed eller trøst? Det er spørgsmål Jes Dige har fokus på i dette oplæg: Livet, består af enestående øjeblikke – og dem kan vi altid spørge ind til og tale med børnene om. Vi skal turde rumme børnenes fortællinger, anerkende deres narrativ, om den de har mistet, uden at forsøge at trække vores egne antagelser ind i samtalen.

Jes Dige

Jes Dige vandt i 2023 Benny Andersen Prisen. Her sammen med stifter og formand for priskomiteen, Daniel Nyboe Andersen.
Jes Dige er stifter af Skyggebørn, og har mere end 30 års praktisk erfaring inden
for fagområdet børn, unge og sorg. Blandt andet som terapeut i Kræftens Bekæmpelse i 25 år. Gennem årene har han haft kontakt med mere end 3000 sorgramte børn/unge/familiemedlemmer. To af Jes’ sorggrupper har han haft i 30 år. Jes Dige vandt Benny Andersen Prisen på Børnekonferencen i 2023, hvorefter mange af deltagerne efterfølgende ønskede, at Jes Dige kom tilbage og holdt et længere oplæg.

Hvis du har oplevet Jes holde foredrag, vil du vide, at alle børnene har en særlig plads i hans hjerte. Deres skæbner og fortællinger sidder under huden. Og spørger du, hvorfor han stadig synes, at det er vigtigt at kæmpe for sorgramte børn og unge, så er svaret: “Børnene. Børnene fortæller at det nytter – og jeg kan se, at det nytter.